Utan rustning


De senaste dagarna har jag haft anledning att fundera en del över det här med att försöka förstå vad som hände. Jag har ägnat så oerhört mycket kraft och tid åt att försöka förklara för mig själv och andra vem jag var, och hur det blev som det blev.

Häromdagen hörde jag en programledare säga till sin gäst: ”Jag vill veta vem du är idag, jag är inte intresserad av vem du var igår.”

Kanske är det inte viktigt att försöka skriva sin historia. Kanske är det viktigaste att vara här just nu och fatta de bästa besluten i varje ögonblick. För det är ju så att när jag i efterhand tittar tillbaka och försöker förstå så har jag så mycket mer kunskap och överblick. Det blir svårt att helt förstå varför jag var så korkad, varför jag inte gjorde annorlunda DÅ.

Lätt att glömma att jag inte hade tillgång till den utsikt jag har idag. Lättast är nog att bara lita på att jag just då gjorde så gott jag kunde och hädanefter fortsätta att eftersträva just det – jag gör så gott jag kan.

En annan sak jag haft anledning att fundera över är hur ärlig och transparent jag kan vara när vem som helst när som helst kan läsa mina texter.

Förra helgen var jag på kurs och den sista dagen upptäckte jag att jag gjort som jag brukar göra. Vi satte ord på det: Jag spelar karaktären Maria, istället för att bara vara Maria- Skillanden är nog inte så stor, men en viss skillnad blir det och skillnaden i energi som går åt är stor.

När jag sätter på mig min Maria-mask och börjar spela tittar jag på hur min omgivning reagerar och jag anpassar mitt beteende efter dem. Efter vad som känns som ett rimligt, acceptabelt beteende i varje stund.

De hrä funderingarna påminner mig om en text jag skriv redan för sju år sedan. Jag var ledsen och pratade med en vän som sa ”Det är ok att vara ledsen”. Då trillade den här texten ut. Jag tycker att jag kommit en lång väg. Jag vågar vara mer ärlig i möten, jag anpassar mig mindre. Men jag gör det fortfarande.

2016/03/18

Det är ok att vara ledsen

Men kul att vara glad

Allt ska accepteras

Allt – för det är jag

Allt det ska få finnas

Utan rätt och utan fel

Men hur sjutton ska jag veta

Vad som gör MIG hel

Det är ok att vara ledsen

Men kul att vara glad

Jag vill ju bara veta 

Hur jag kan vara jag

Utan skydd och utan rustning

Vem sjutton är jag då

Vad är mina drömmar?

Det önskar jag förstå

När mina drömmar får va mina

När de får finnas där

Opåverkade av dina

Jag undrar vad de är

När jag slutar följa

Och tar mig själv i hand

Slutar jag att dölja

Det som är mitt inre land?

Det är ok att vara ledsen

Men kul att vara glad

Åh, herregud så trött jag är

På att vara jag!

Nej, det kan jag inte vara

För det jag trott var jag

Var bara reflektionen av

Vad jag trodde att du ville ha

Aha, jag är inte trött på mig

Jag får vara vem jag vill

Jag är trött på dig

Wow, nu kan jag knappast sitta still!!!

Det är ok att vara ledsen

Men jag vill vara glad!!

Och det kan jag nog vara

Om jag får vara jag.

Idag så ska jag dansa,

Jag ska sjunga,jag ska le!

Och kanske till och med

Börja låta världen se!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *